Groenten zijn eigenlijk onmisbaar en misschien met het meest belangrijk voor een goede gezondheid. Toch eet meer dan 70% van ons er te weinig van. Tijd om ze even in de schijnwerpers te zetten.
Groenten kunnen worden ingedeeld in;
Dat groenten gezond zijn, dat weten we allemaal wel, maar de mate van preventieve werking tegen ziekten wordt vaak zwaar onderschat. Groenten hebben een significant preventief effect op het ontstaan van hart- en vaatziekten, diabetes type 2, bepaalde vormen van kanker (vooral darm- en longkanker) en hoge bloeddruk. Groenten bevatten ook veel vezels, die van belang zijn voor een goede stofwisseling en een goede bloedsuikerbalans. Groenten leveren belangrijke voedingsstoffen, zoals vitamines, mineralen en voedingsvezels. In groenten zit onder andere vitamine C, vitamine A, foliumzuur, kalium, ijzer en calcium. In groenten zitten bovendien veel bioactieve stoffen, zoals carotenoïden.
Geadviseerd wordt om 250 gram groenten per dag te eten. Het afwegen van groenten is echter geen dagelijkse bezigheid voor de meesten, daarom is het goed om deze richtlijn te hanteren: het bord halfvol met groenten tijdens het warme eten.
Beperk groenten in blik of pot met toegevoegd zout en suiker, groentesap en groente à la crème. Eet vooral verse groenten, groenten in glas of blik zonder zout en suiker of gepureerde groenten zonder zout en suiker. Gebruik de paprika, komkommer en tomaten ook overdag als tussendoortje en 's avonds als snack. Er is niet één groente die in alle voedingsstoffen kan voorzien. Verschillende soorten groenten eten is de beste manier om voldoende voedingsstoffen binnen te krijgen. Groenten bevatten weinig calorieën, maar veel voedingsvezels. Die geven een vol gevoel. Het eten van groenten verzadigt meer dan het drinken van groenten.