Leefstijl informatie - Sportief bewegen

Sportief bewegen

Vitaler en gezonder met 2 keer 20 minuten sport

Regelmatige lichaamsbeweging vermindert niet alleen de kans op overgewicht en diabetes, maar ook het risico op chronische aandoeningen. Daarom dan ‘bewegen’ wordt aanzien als het ultieme preventiemedicijn.

Wat?

Wat is nu ‘regelmatige lichaamsbeweging?’. Alles begint met recreatief bewegen gespreid over heel de dag. Dit kan 10 minuten wandelen of fietsen zijn. Dit doe je ook best minstens 2-3 keer per dag. Het tweede onderdeel is spiertraining: minimaal 2 keer per week 8 tot 10 spierversterkende oefeningen met bijvoorbeeld pilates, gymnastiek, fitness, bootcamp, calisthenics, enz. Het derde onderdeel is sportief bewegen, ofwel, uithoudingsvermogenstraining. De richtlijn is minimaal 2 keer per week gedurende 20 minuten.

Waarom uithoudingsvermogen?

Uithoudingsvermogen heeft eigen specifieke gezondheidsvoordelen, welke niet door de andere beweegvormen worden behaald. Zo verbetert deze training de capaciteit van het lichaam om zuurstof op te nemen. Dat is van grote meerwaarde omdat zuurstofgebrek een oorzaak van verschillende ziekten kan zijn. Door de hogere zuurstofcapaciteit is het lichaam ook veel beter in staat overmatige vetten te verbruiken, dus is deze training ook belangrijk in een afslankprogramma.

Door uithoudingsvermogenstraining versterken we de gezondheid van hart- en bloedvaten en ons longsysteem, cruciale organen om onze vitaliteit te ondersteunen.

Hoe?

Voorbeelden van uithoudingsvermogenstraining zijn joggen, cardio fitness, voetbal, tennis, wielrennen, mountainbiken, eigenlijk alle sporten waarbij je de conditie uitdaagt, sneller gaat ademen en waarvan je begint te zweten.

Start met 1 minuut!

Vaak wordt gedacht dat, wil je effectief gaan sporten, je een uur of anderhalf uur aan de slag moet. Dat is gelukkig niet het geval. Als je nooit conditietraining doet, dan is een regelmatige versnelling maken tijdens het wandelen van 1 minuut al een meerwaarde. Mensen die starten zijn meestal verbaasd over hoe snel het lichaam vooruitgaat in conditie en vooral welk gevoel het sporten geeft. Kies de activiteit die je leuk vindt en werk toe naar minimaal 20 minuten training van het uithoudingsvermogen, 2 keer per week, maar als je kan, doe dan gerust 40 tot 60 minuten.