Leefstijl informatie - Starten met actiever leven!

Starten met actiever leven!

Het streven is de belangrijke eerste stap!

‘Vroeger wel gesport maar door kinderen en werk, lange tijd te druk gehad om het weer goed op te pakken’, dat horen we vaak bij mensen die inactief leven. Helaas komt dat met een prijs, we krijgen last van de rug of gewrichten, zijn snel uitgeput of er komen steeds maar wat kilootjes bij. Op een bepaald moment vindt je het tijd worden om definitief af te rekenen met die inactieve leefstijl, want je wil ook vitaal blijven als je wat ouder wordt. Je hakt de knoop door, je gaat meer bewegen. Maar hoe pak je dat dan aan?

Dat je de doelstelling al bedenkt om actiever te willen leven, is de cruciale eerste stap. Alles begint in ons denken, zo ook ons gedrag. Vanaf het bedenken is het alleen nog een kwestie van aandacht blijven geven en het idee uit laten groeien naar een actieplan.

Waarom?

Voor veel mensen die actiever gaan leven, strandT het initiatief in de eerste 3 maanden. De reden hiervan is dat er onvoldoende nagedacht wordt over het ‘waarom’. Vaak wordt alleen naar het korte termijn doel gekeken, bijvoorbeeld afvallen, maar het lange termijn doel geeft ons de intrinsieke motivatie om door te blijven zetten. Waarom wil jij actiever leven? Wat is het nadeel van het niet doen en vooral, wat het voordeel van het wel doen, over 1 jaar, 5 jaar, 10 jaar?

Wat?

De volgende stap is na gaan denken over de passende activiteit. Maar al te vaak wordt alleen naar de meest leuke activiteiten gezocht, terwijl de basis van actief leven, de jas aan trekken en een blokje om is. Dus wellicht hoeft dat niet langer op zich laten wachten, en kan je meteen vandaag al een start maken. Verder adviseert Gezond Leven naast recreatief bewegen zoals wandelen, ook sport en spiertraining. Onderzoek gerust eens wat sporten, doe wat proeflessen en ‘proef’ wat bij je past.

Hoe?

Nieuw gedrag implementeren in een bestaand gedragspatroon vergt een maand of 3. In die eerste 3 maanden zal je af en toe of vaak de neiging krijgen om het zelfde te gaan doen als je altijd gedaan hebt. Ons mensen brein (neo cortex) is zo intelligent, dat we dan van allerlei redenen kunnen bedenken om niet met die nieuw gekozen activiteit mee te doen. ‘Drukke dag gehad’, ‘het regent nu’, ‘een keer overslaan, maakt toch niets uit’, enz. Met uitstellen leer je jezelf echter om erg goed te worden in uitstellen. Juist in die eerste 3 maanden is het goed om consequent te blijven gaan, plan het in je agenda, maak afspraken, zet je sporttas klaar, want langzaam maar zeker wordt het een nieuwe vaste leefstijl routine, en een gezondere leefstijlrouting dan actief leven is er niet.

Wij, van De Nationale Leefstijlscan, wensen je een super leuke opstart van je nieuwe leefgewoonte.